niedziela, 23 grudnia 2007

Rybka po grecku - jedno ze świątecznych wydań ryby ;-)


Swieta, swieta... Juz sporo wzmianek bylo na naszym blogu, ale ja bede walkowac temat ;-) Chcialabym przedstawic przepis na moja ulubiona potrawe, czyli rybe po grecku, mmm...;-) Zajmuje troszke czasu, ale jej smak wynagradza wszystko ;) Tak wiec przejdzmy do sedna:

skladniki:

* 1 kg filetów z ryby morskiej
* 3 marchewki
* 2 pietruszki
* 1 nieduży seler
* 1 cebula
* 100 g mąki
* 4 łyżki oleju
* 2 łyzki pasty pomidorowej
* sok z połowy cytryny
* sól, pieprz, bazylia, oregano

Mając powyższe skladniki mozemy spokojnie zabrac sie za przyrzadzanie rybki... ;-) Trzeba zrobic to w mniej wiecej ten sposob (wiadomo, ze przyprawianie to kwestia smaku kucharza ;-):

przyrządzanie:

Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na trace warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

Wierzę, że wszystkim, którzy próbowali swoich sil, udalo sie zmajstrowac cos zjadalnego ;-)

Brak komentarzy: