sobota, 8 grudnia 2007

Marzenie o Srebrnej Wigilii

ze wzgledu na zblizajace się świeta świeta, przedstawiam sprawdzony i przepyszny przepis na swiateczna potrawe, która moze znaleść się na każdym wigilijnym stole. serdecznie polecam i Wesołych Swiąt.
Raz można zrobić to odrobinę inaczej nie w złocie i purpurze, lecz srebrnie, odrobinę melancholijnie, w oprawie niczym z bajki o Królowej Śniegu. Nasz piękny świąteczny stół łączy powściągliwość północnych ziem z romantyczną nonszalancją. Smak - absolutnie świąteczny.


Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami
Farsz: 300 g filetu z łososia obranego ze skóry i ości,100 g suszonych pomidorów z zalewy, olej, 2 cebule, sól, pieprz

Ciasto:300 g mąki, 2 żółtka, 2 łyżki oleju
Dodatki: 40 g filetów anchois, 8 łyżek oliwy truflowej, 4 łyżki octu balsamicznego

Przygotowujemy farsz: filety z łososia mielemy, suszone pomidory - siekamy (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji). Na oleju podsmażamy drobno posiekane cebule, studzimy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Przygotowujemy ciasto: do przesianej mąki dodajemy żółtka, olej, szczyptę soli i tyle ciepłej wody, ile mąka weźmie, by uzyskać elastyczne ciasto. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy koła, układamy na nich małe porcje farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy 3 min we wrzącej, posolonej wodzie. Podajemy je z suszonymi pomidorami, filetami anchois, skropione oliwą truflową i octem balsamicznym.

Brak komentarzy: