piątek, 14 grudnia 2007

Brokuły


Chciałam w hołdzie koleżance z grupy Agatce dać jakiś przepis wegetariański:P pomyślałam o brokułach, które dodatkowa są z czosnkiem a jak mi wiadomo Agata przepada za nim:P Tak więc jedz i pachnij :):)

Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- pokrojone w cienkie plastry
- duży brokuł podzielony na różyczki
- 2 łyżki masła

Sposób przyrządzania:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, smażyć, aż będzie brązowy (ok. 7 min). Do garnka z wrzącą wodą wrzucić brokuł i gotować 3-5 min. Odcedzić, wymieszać z gorącym rozpuszczonym masłem, posypać smażonym czosnkiem.
Kupując brokuły, zwróć uwagę, aby miały twarde, ciasno przylegające różyczki bez żółtych przebarwień.
Brokuły można jeść na surowo, gotowane na parze lub w wodzie.
Brokuły mają dużo witaminy C, A i B.
Brokuły doskonale komponują się z migdałami, bryndzą, chilli, kolendrą, czosnkiem, imbirem, cytryną, cebulą, sosem sojowym i pomidorami.

1 komentarz:

Agata Ptak pisze...

Trzymajcie mnie! Ewelinka kocham to, wiesz o tym? Brokuły czosnek - moje dwie wspolgrajace ze soba milosci! Kocham! ajajaj!