poniedziałek, 17 grudnia 2007

Kuchnia japońska


Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim produkty świeże.




Tak jak nasze posiłki bazują na ziemniakach i mięsie, tak w Japonii ich
miejsce zajmuje ryż albo soja, frutti di mare oraz ryby bogate w NNKT
(Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Warto wspomnieć, że
Japończycy, ze względu na niedostatek warzyw w dawnych czasach,
zaadaptowali do celów kulinarnych glony i wodorosty bogate w jod. Japończycy nie podają też powszechnych
u nas tłustych, zawiesistych sosów. Wiele tradycyjnych dań japońskich
bazuje na surowych rybach, które zawierają dużo substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witaminy H (biotyny). Dlatego też
u Japończyków obserwuje się jej niedobory, co przyczynia się m.in. do
łysienia. Dieta Japończyków zawiera kilka potraw, których spożywanie
jest dosyć ryzykowne, np. ryby o nazwie FUGU zawierające silne toksyny.
Nieumiejętne ich przyrządzenie może spowodować nawet śmiertelne
zatrucie. Ciekawym też pomysłem jest też potrawa na którą składa się mięso PSA. Spróbowalibyście tego kiedyś patrząc na swojego pupila?:)

W organizmach fauny morskiej,
tak chętnie zjadanych przez
Japończycy dużą wagę przykładają do kolorystyki i kompozycji potraw, co
czyni je bardzo atrakcyjnymi dla oka. W Japonii, w przeciwieństwie do
większości krajów Azji, używa się oszczędnie przypraw, dążąc raczej do
uzyskania harmonii i delikatności, zrównoważenia smaków i aromatów. Tak
więc jedzenie posiłków w Japonii nie jest zwykłym zaspokojeniem głodu,
ale rytuałem.

Brak komentarzy: